af Karen Bendix

Der er flere musikere, der kommer på kontanthjælp for øjeblikket, erfarer Camilla Nielsen, DMF’s socialrådgiver. Og for mange er det alt andet end en dans på roser.

DMF's socialrådgiver Camilla Nielsen er blevet kaldt for "min skytsengel" af et medlem. Hun strækker sig også rigtig langt, når hun kan se et medlem har behov for hjælp. Hun hjælper bl.a. medlemmer på kontanthjælp med deres sager, og tager også med dem til møder hos deres sagsbehandlere, hvis hun kan se det vil give et bedre resultat for medlemmet.

Det medfører en masse stress, depressioner og angst hos de medlemmer, der kommer på kontanthjælp. Det er en meget hård og kold tid, hvor der er skåret ind til benet i kontanthjælpsydelserne og i de ekstra ydelser, man evt. kan få såsom boligydelse, fripladser etc., fortæller DMF's sagsbehandler Camilla Nielsen

"Derudover oplever jeg mange, der føler sig fuldstændig tilsidesat, da alt er digitaliseret. Dvs. at den menneskelige kontakt er væk og erstattet af dokumenter, der udfyldes på nettet, og som man ikke kan overskue i en stresset situation. Fx kan man kun kontakte sin ydelsessagsbehandler pr. mail og ikke personligt. Dvs. at hvis man er uenig eller står uforstående over for fx beløbet i sin kontanthjælp, kan du klage via en blanket på nettet.

De breve, man får, er meget lidt venlige og faktisk svære at forstå, hvis man er et normalt begavet menneske. Derudover har jeg set breve, som er direkte trusler, formuleret i et standardbrev. Og er man i en belastet situation, står rigtig mange helt af og bliver endnu mere stressede,” fortæller Camilla, der til møder i slutningen af måneden oplever, at de allerfattigste kontanthjælpsmodtagere ikke har mad, og enkelte gange har fremtryllet en madpakke til møderne.

”Når man sidder i et møde med et menneske, som er sulten, så er det jo ganske forståeligt, at de ikke kan koncentrere sig, og når man skal sidde og træffe vigtige beslutninger omkring sit liv, så går det bare ikke at være sulten. Det kan jeg hverken acceptere som socialrådgiver eller menneske.”  

Hjælp til selvhjælp

”Det vigtigste for mig som DMF’s socialrådgiver er at hjælpe medlemmerne med at starte sagerne op, så de får en god start i systemet. Og så informerer jeg dem om, hvad de skal gøre fremadrettet, så de selv tager ansvar for deres sag, men altid kan spørge mig til råds. De må tage sagen i egen hånd,” fortæller Camilla, der i den kommende periode regner med at få flere medlemmer, der ryger på kontanthjælp.

Og når de først er der, kan det være svært at komme videre, bl.a. fordi man ikke må have nogen form for værdi og derfor har svært ved at bygge noget nyt op. Og hvis man skal tilbage på dagpenge, skal man optjene seks måneders fuldtidsarbejde.  

Fra sygedagpenge til kontanthjælp

Camilla oplever specielt problemer hos de medlemmer, der går fra sygedagpenge til kontanthjælp:

”Ud over de problemer og udgifter, de har gennem deres sygdom, står de lige pludselig også ofte i store økonomiske problemer. Det kan være rigtig angstprovokerende for folk ikke at vide, hvad man skal leve af, hvordan man skal have råd til at forsørge sine børn og til husleje og de månedlige udgifter.”  

Ingen snyltere på kontanthjælp

Nogen lever o.k. på kontanthjælp i en periode, fordi de undgår alle de krav, der bliver stillet i dagpengesystemet.

”Det er ikke fordi, de er snyltere, eller ikke gider arbejde. Men fordi de i mange år har arbejdet døgnets 24 timer for at holde gang i en musikerkarriere, som så lige pludselig ikke går længere. Og så er det jo fint, vi har et system til at opretholde dem i en periode, hvor de samler kræfter til at komme i gang igen,” mener Camilla og fortsætter:

”For de medlemmer, som har mistet deres dagpengeret, så er kontanthjælpen en god redning for en periode, hvor der ikke er arbejde at få. Og som tiden er nu, så er der ganske enkelt ikke arbejde til alle i samfundet. Og jeg mener ikke, at man skal skære alle over en kam i forhold til de fordomme, som man må have overfor mennesker på kontanthjælp. Jeg er fuld af beundring overfor vores medlemmer, fordi de knokler og får skabt et fundament, som giver arbejde. Hvis de bliver nødsaget til at søge kontanthjælp for en periode, så er de på ingen måder snyltere. De er modige og visionære og realister. ”  

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.