af Karen Bendix

Regler om udgivelser i forhold til dagpenge er vigtige at kende, hvis man har brug for dagpenge i perioder.

Når du er på dagpenge må du gerne udgive demo-cd'er, hvor der udtrykkeligt står "demo". Hvis du udgiver cd'er til salg, mister du din dagpengeret.

Reglerne vedrørende udgivelser er som hovedregel, at man er selvstændig, hvis man udgiver musik – dvs. både digitalt på nettet og fysiske cd’er, når man står som producent. Dette kan have betydning for ens dagpengeret.

A-kassen vurderer

Ens a-kasse vil skulle vurdere, om man er selvstændig erhvervsdrivende som en hovedbeskæftigelse eller en bibeskæftigelse. Her anbefales det at kontakte DMF’s A-kasseService for hjælp til at udfylde papirerne.  

Hvis du har selvstændig virksomhed, kan du godt sælge cd’en via din hjemmeside. Men har du brug for at få dagpenge i en periode, skal du måske lukke virksomheden og tage udgivelsen af markedet (dette vil være nødvendigt, hvis du ikke har fået en tilladelse til at være selvstændig med cd-salg).

Hvis du medvirker på en cd som musiker mod betaling, må du gerne henvise til cd’en på din hjemmeside. Her vil man blive betragtet som værende lønmodtager, da du jo vil få løn/honorar for at medvirke på indspilningen.

Overdrag producentrettighederne

Man kan også vælge at overdrage producentrettighederne, hvilket er forholdsvist kompliceret.  

Hvis du gerne vil udgive musik selv, men ikke ønsker at komme til at blive betragtet som selvstændig, kan en løsning være, at du får en anden til at udgive din musik. Denne person/selskab skal være producent på udgivelsen og skal give dig løn for indspilningen.

Derudover skal en sådan aftale også indeholde dine rettigheder til royalties m.m. Indtægter fra Koda er dine personlige indtægter og vil ikke kunne tilhøre producenten.

Hvis du kan få nogen til at udgive din musik, så kom forbi DMF’s A-kasseService for hjælp, og kontakt DMF’s kontraktkonsulent Mikael Højris for vejledning angående indgåelsen af pladekontrakt.  

Demo-cd

Man må gerne have en demo, hvor der på cd’en udtrykkeligt står, at det er en demo = jobsøgning.  

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.