af Henrik Strube

Nightingale String Quartet har organiseret deres økonomi i et ApS, som trækker skat før lønudbetaling.

Nightingale String Quarte

Nightingale String Quartet har for to år siden oprettet et ApS, hvor al omsætning og økonomi ligger. (Foto: Maya Liv Mosberg)

Nightingale String Quartet blev dannet i 2007 af fire unge strygerstuderende på DKDM. Gunvor Sihm og Josefine Dalsgaard på violiner, Marie Louise Broholt Jensen på bratsch samt Louisa Schwab på cello. I dag spiller de cirka 40 koncerter om året.

Med successen voksede også behovet for en effektiv administration. For nylig opstod en ny og yderligere udfordrende situation: Marie Louise Broholt Jensen og Gunvor Sihm vandt begge stillinger i Copenhagen Phil. Det stiller endnu større krav til effektivitet. Simpelthen for at få mest mulig tid til det egentlige: at spille musik.

”Vi samler hver især bonner og kvitteringer, når vi har været ud og spille. Og vi har alle en lille bog, hvor vi skriver udgifterne ind."

 

”De er gode til at give orlov inde i orkestret, (Copenhagen Phil, red.) og blandt andet derfor var stillingerne attraktive for os. Det fungerer godt for os at hellige os for eksempel en måned, hvor vi spiller intensivt hver dag. Der er selvfølgelig koncerter i det øvrige kalenderår, men vi kan godt lide at have nogle perioder, hvor det kun er kvartetten. Vi må også indrette det efter vores studier i udlandet. Og for eksempel har vi holdt fire måneder nu, hvor Louisa har haft barselsorlov.”

ApS

Det er Gunvor, der booker, snakker med koncertarrangørerne og står for hjemmesiden, som hun selv har lavet og opdaterer. Det er ikke en tjans, hun bliver aflønnet for. ”Jeg gør det med glæde,” siger hun med et smil.

"Vi var ikke gode nok til at sætte til side til restskatten. Det kunne være 20- 30.000 kr. hvert år, og det var ubehageligt.”

 

Nightingale String Quartet har for to år siden oprettet et ApS, hvor al omsætning og økonomi ligger. Ensemblets ApS er (endnu) ikke momsregistreret, da kvartetten endnu ikke har arrangeret koncerter, hvor de har tjent på billetindtægt.

Marie Louise er tovholder og tog dengang kontakt til en revisor for at finde ud af, hvad kvartetten skulle gøre. De oprettede sig som lønmodtagere i anpartsselskabet.

”Det foregår på den måde, at koncertarrangørerne efter koncerterne får tilsendt en regning og indbetaler honoraret til anpartsselskabets CVR-nummer. Vi er ikke blevet snydt indtil nu,” fortæller Gunvor på mit spørgsmål om den eventuelle risiko ved at vente med at få honoraret udbetalt til efter koncerten.

”Det er super, at man ved, at det man får i løn reelt er, hvad man har, og ikke skal frygte et skattesmæk sidenhen,” siger Gunvor.

Bonner og kvitteringer

”Vi samler hver især bonner og kvitteringer, når vi har været ud og spille. Og vi har alle en lille bog, hvor vi skriver udgifterne ind, når vi kommer hjem. Derefter sender vi hver især en mappe ind til revisoren, som bogfører.

Musikernes løn udbetales som A-indkomst, hvor skatten er trukket. I slutningen af en spilleperiode gøres det op, hvor meget hver enkelt medlem ønsker at få udbetalt af overskuddet, og hvor meget de vil lade stå i selskabet. Skatten bliver først trukket, når pengene trækkes ud.

”Det er super, at man ved, at det man får i løn reelt er, hvad man har, og derfor ikke skal frygte et skattesmæk sidenhen,” siger Gunvor.

Egenkapitalen til anpartsselskabet, de lovpligtige 80.000 kr. har musikerne indskudt med 20.000 kr. hver.

Da de fire kvinder så i øjnene, at de ville fortsætte med at spille sammen i lang tid, besluttede de at ordne økonomien sådan. Det indbefattede også, at de lod penge blive i selskabet, til når de ville ud at rejse sammen og lignende. ”Hoteller, restauranter og taxier bliver betalt samlet, så man ikke er afhængig af, hvad hver enkelt person lige har på sig af penge.”

Lønudbetalingsfirma

Til at administrere lønudbetalingen har Nightingale Quartet entreret med et lønudbetalingsfirma.

”Vi giver dem oplysningerne, som de skal bruge for at kunne trække skat og udbetale til os,” fortæller Gunvor.

”Tidligere havde vi problemer hvert forår med restskat, fordi vi alle sammen fik lønnen udbetalt som B-indkomst. Vi var ikke gode nok til at sætte til side til restskatten. Det kunne være 20- 30.000 kr. hvert år, og det var ubehageligt.”

Ingen af musikerne er medlem af a-kasse. ”Der er et eller andet med eget firma og a-kasse. Vi er ved at finde ud af det,” siger Gunvor. ”Også hvad vi gør, når man ansætter nogen til at gøre et eller andet arbejde for os, hvordan man aflønner dem osv. Det har taget nogen tid at finde ud af det, men det fungerer nu,” siger Gunvor.

Link

www.nightingalestringquartet.com

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.