af Morten Fischer

Entreprenant og alsidig er nogle af de evner, der kendetegner musikeren Christoffer Høyer. Han lever udelukkende af musikken og breder sig over et hav af opgaver, hvilket han trives godt med, men samtidig kan få stress over. A-kasseforsikring er i øvrigt ikke en realistisk mulighed som selvstændig erhvervsdrivende, mener Christoffer.

Christoffer Høyer

Musikeren Christoffer Høyer har på egen hånd skabt sig et internationalt netværk af musikere og sangskrivere. (Foto fra studiet i hjemmet: Rune Backs)

Når man kigger på 41-årige Christoffer Høyers portfolio af musik og leverede arbejdsopgaver kan man nemt miste pusten, og det gør han også selv ind i mellem, forklarer han. Men som far til to - den sidst ankomne er et år og sover ikke om natten – samt hustru med fuldtidsarbejde og hus under istandsættelse, er man nødt til at arbejde effektivt og inden for mange felter for at få økonomien til at hænge sammen.

”Brug ikke oceaner af tid på folk eller projekter, der ikke bliver til noget," er et af rådene fra Christoffer Høyer.

 

De seneste projekter tæller et soloalbum med titlen Silent Songs About Things That Don’t Happen, en reklamesang for slankeproduktet Nupo samt musik til den amerikanske Spielberg-dokumentarfilm Cowboys and Aliens med bl.a. Harrison Ford og Daniel Craig.

SE VIDEO: Præsentation af Christoffer Høyers aktuelle projekter

Base i L.A.

Efter at have lanceret sit band Envelope i 1999 med en ”lidt naiv” forestilling om, at man nok kunne ”leve fedt af musikken,” er virkeligheden ikke helt så enkel. Det går rigtigt godt for Christoffer, får jeg indtryk af, da jeg besøger ham i studiet i huset i Holte nord for København. Han lever udelukkende af musikken og breder sig over en bred palet af opgaver – en musikerkarriere bygget op på egen hånd og efter mange års slid – ikke mindst med international base i Los Angeles.

SE VIDEO: Musikvideo fra seneste album Silent Songs About Things That Don’t Happen 

Banker ville ikke udlåne penge

”Der var kun én bank, der ville låne os penge til at købe huset i 2006 på grund af mit usikre indtægtsgrundlag,” fortæller Christoffer, som vurderer, at hans årsindkomst på cirka 500.000 kroner fordeler sig med godt 100.000 kr. fra KODA, 125.000 kr. i honorarer for diverse bestillingsopgaver, 125.000 kr. fra hans sangskrivningsworkshop, Songwriter Camp, som mange unge i landets kommuner nyder godt af - og dernæst 100.000 kr. fra spillejob inklusiv LMS skolekoncerter.

”Derudover har jeg et par guitarelever nogle gange. Nåh, ja og så producerer, indspiller og skriver jeg også for og med andre på bestilling,” kommer Christoffer i tanke om og nævner både bands og MGP-vindere, der benytter sig af hans ekspertise, og således går regnestykket op.

Man skal også turde tro på projekter, som står ens hjerte nær og ikke umiddelbart giver afkast, så længe man har en god mavefornemmelse for det og en rimelig klar plan for, hvordan man realiserer det,” er et anden af Christoffer Høyers erfaringer.

 

Nødt til at være alsidig

”Jeg er nødt til at være alsidig,” fortæller Christoffer, der på den ene side trives med de varierende opgaver, men på den anden side til tider kan føle stress ved at skulle omstille sig fra det stille liv i studiet med guitaren eller som producer ved computeren til at skulle ud at optræde. ”Det er meget mere fysisk og kropsligt at skulle optræde, og det er hårdt at skifte fra den ene situation til den anden,” oplever Christoffer, der indimellem kan savne rutinen og den faste arbejdsrytme i en arbejdstilværelse, der er ret omskiftelig.

Vælg de rette samarbejdspartnere

Hans vigtigste erfaringer i forhold til at begå sig i musikbranchen og basere en tilværelse på musikken alene er at være alsidig, entreprenant og vælge samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at realisere projekterne. ”Brug ikke oceaner af tid på folk eller projekter, der ikke bliver til noget. Vær klar til at droppe det,” er Christoffers råd, som dog skal ses i en balance med også, ”at turde tro på projekter, som står ens hjerte nær og ikke umiddelbart giver afkast, så længe man har en god mavefornemmelse for det og en rimelig klar plan for, hvordan man realiserer det.”

SE VIDEO: Præsentation af Christoffer Høyers aktuelle projekter

”Mine sange er meget visuelle og gode til billeder,” forklarer Christoffer Høyer om sin succes med at få sin musik i tv, film og reklamer. (Foto: Rune Backs)

På egen hånd

Han har på egen hånd skabt sig det netværk af musikere og sangskrivere samt branchefolk, der gør det muligt for ham at få sin musik placeret i fx amerikanske tv-serier og film uden et musikforlag i ryggen. ”Mine sange er meget visuelle og gode til billeder,” forklarer Christoffer, som dog godt kunne tænke sig, at reklamebureauer og firmakunder vil få bedre forståelse for, at originalmusik koster penge, da der ligger meget arbejde bag. 

Nej til dagpengesystemet

Dagpengesystemet har Christoffer for længst meldt sig ud af. ”Dagpenge er et mareridt,” mener han og kalder systemet ”absurd” i forhold til hans musikervirke, hvor han ville være nødt til at lukke sit studie og sælge grejet, for at være berettiget til dagpenge.

LÆS OGSÅ: Myter, og facts om dagpenge og selvstændig virksomhed? Få svar her!

”Dagpenge, der vel at mærke kun kan dække knap en tredjedel af mine faste månedlige regninger,” slutter Christoffer Høyer og vender tilbage til arbejdet ved computeren. Om to dage skal han spille live, så PA-anlægget skal også lige tjekkes i gennem.

Links

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.