af Maria Franz

En koncert på den sibirske festival ”Mir Sibiri” var et absolut højdepunkt for dansk/norske Euzen denne sommer. Forsanger Maria Franz fortæller her om glæder og bekymringer ved at spille i det gigantiske Rusland.

Euzen i Sibirien

Følelsen af at man er i færd med at begive sig ind på noget særdeles eksotisk, indtræffer allerede ved visumansøgningen og de gentagne, ufrivillige besøg på den russiske ambassade. For at citere den flinke Søren Wrist fra DMF efter den tredje rettelse i forsikringspapirerne: ”Når det gælder Rusland oplever man ’det gamle bureaukrati’ på kroppen”.

Det lykkedes til sidst for vores ellers fattede bassist Thomas at skaffe visum uden at rive hovedet af den skadefro skrankefrøken efter ’kun’ tre besøg på den russiske ambassade og sammenlagt ti timers kø.

36 grader i Sibirien

Kvindeidealet i Rusland er domineret af, at man skal se godt ud og ikke lave mandige ting. Jeg løfter og ruller kabler på linje med mine mandlige kollegaer, til stor opstandelse hos de russiske sceneteknikere, der så sig nødsaget til at fange det utrolige på kamera.

Dette var Euzens anden tur til Rusland gennem et gryende venskab med et russisk booking bureau: En koncert i Moskva og derefter direkte til Abakan i Krasnoyarsk Krai-regionen. Vi var en smule fortumlede ved ankomst efter seks timers tidsforskel og en temperatur på 36 grader (Sibirien! Wtf!), men vi blev godt modtaget af vores lokale guide Max, som talte godt engelsk. Det kom vi til at sætte umådelig stor pris på, for i løbet af de næste tre dage mødte vi i alt hele to russere, der talte engelsk.

Byen Shushenskoye, der er vært for Mir Sibiri, er efter vestlig standard i en sørgelig forfatning med høj arbejdsledighed, fraflytning og rustne, faldefærdige bygninger. Vores hotel var i samme stand, men det lagde ingen dæmper på humøret, vi var i Sibirien! Og på vej til en folkefest uden lige.

Mir Sibiri samler omkring 40.000 mennesker fra hele regionen, der kommer for at hylde deres lokale folkemusikhelte om eftermiddagen og nyde spektakulære shows med mere moderne musik om aftenen. Euzen var headliners lørdag aften, fredagen blev derfor flittig brugt på festivalområdet, hvor vi blev bjergtaget af mongolske strubesangere, små-forelskede i smukke mongolske prinsesser og flirtede med russiske babushkaer.

LÆS OGSÅ: Rusland som koncertmarked

Alkohol og smøger forbudt

Ligesom mange andre bands er Euzen ikke vilde med at flyve. Konstant paranoia for gear, tårnhøje afgifter for overvægt og slæben ind og ud af lufthavne tilhører ikke vores favoritbeskæftigelser. Men sikke et eventyr at få lov til at komme så langt væk med sin musik!

Mærkeligt nok var der totalforbud mod både alkohol og cigaretter på hele festivalområdet. Cigaretterne var Putins idé, alkoholen var festivalens eget initiativ for at forhindre de mange slåskampe, der efter sigende opstår, når russiske mænd går på druk. Arrangørerne forbarmede sig dog over os på dag to og gav os lov til at sidde inde i et telt backstage. Det føltes lidt weird at sidde sådan i smug, men alligevel under konstant opsyn af de utallige strenge mænd i uniform. Noget der er en evig tilstedeværende faktor, uanset hvor man bevæger sig i Rusland.
 
Det blev lørdag og showtimer. Og sikke et show. Foran scenen stod der 20.000 mennesker, som havde en fantastisk fest. Vores elektroniske univers blev ufattelig godt modtaget. Med den performance har vi skabt et solidt grundlag i Sibirien. Efter koncerten tilbød vores booker os at spille før Manu Chao for 50.000 mennesker i Moskva den 7. september. Hell yeah, Russia here we come!

Spændende og en smule farligt

Euzen Crew

Det er med blandede følelser, at vi etablerer os på det russiske marked. Jeg tager stærk afstand fra de brud på menneskerettigheder, der foregår i den russiske overmagts regi. Jeg ved, at en ’forkert’ ytring overhørt af de forkerte mennesker, kan føre os ud i en frygtelig alvorlig situation. Vi var fx vidne til, at en Russisk kunstner blev hevet ned fra scenen efter at have udtalt sig politisk.

Men jeg føler også et ansvar, for i kraft af min rolle som forsanger og vesteuropæer har jeg større mulighed for at sprede budskab igennem tekst og musik, fx om retten til bestemmelse over eget liv og seksuel identitet. Det glæder mig, at Pussy Riots nye projekt, Zona Prava, har valgt at bruge vores nummer ”Judged By” som lydspor på en video. Mit håb er, at de af vore lyttere, der er fortvivlet over situationen, forstår, at vi er på deres side og at det måske kan give dem styrke i en svær tid.

Rusland er et utroligt spændende land at turnere i. Kompliceret og en smule farligt, men med så meget historie, smuk kultur og gæstfrie folk, at vi glæder os til fremtidige besøg.

Alt godt fra Maria!

LÆS MERE: www.euzen.dk  og www.facebook.com/euzeniverse 

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.