af Frej Lesner

Tag med bandet The Embla til Grønland på jagt efter trommesangens urkraft.

The Embla er en moderne fortolkning af trommesangens urkraft. Vi, Nana Cecilie Gaardsted Bøvling og Frej Lesner, benytter os kun af én tromme og én vokal, og er stærkt inspireret af trommesangstraditioner fra hele verden. Netop derfor har vi to uger i oktober besøgt Grønland for at samarbejde og lære af Peqatigiiffik Inngertartut (trommedanser-foreningen) og strubesangeren Hans-Henrik Suersaq Poulsen.

The Embla blev inviteret til Grønland for at spille til Nuuk Nordisk Kulturfestival, og ud over at hoppe og springe af glæde over invitationen, besluttede vi os for at insistere på at samarbejde med lokale trommesangs-kunstnere. 

Selvom vi på forhånd havde en anelse om at Grønland formentlig var et flot sted, blev vi alligevel fuldstændig overrumplet af naturens storhed. Drømmende skøn og ærefrygtindgydende barsk. Oplevelserne med Grønlands natur blev til et nyt nummer dedikeret til isfjorden i Ilulissat; ”Kangia”.

Vi kunne heller ikke dy os for at lave en live session i verdens flotteste kulisse: Nakkaavik (Kællingekløften).

Her er hele gruppen af trommedansere, trommeslagere, sangere og strubesangere samlet lige før første koncert. Fra højre ses her; Hans-Henrik Suersaq Poulsen (strubesang), Varna Marianne Nielsen (trommedans), Frej Lesner (tromme), Anda Poulsen (trommedans), Ari Hansine P. Rasmussen (trommedans), Jose Joelsen (trommedans) og Nana Cecilie Gaardsted Bøvling (sang).   

The Embla feat. Peqatigiiffik Inngertartut og Hans-Henrik Suersaq Poulsen spillede første koncert i den flotte Hans Lynge Sal i kulturhuset Katuaq. Katuaq er meget passende navnet på den ”trommestik” de grønlandske trommedansere bruger til at slå med.

 

Vi nåede at optage en live session med Hans-Henrik. Fra nu af elsker vi strubesang!

Vi forblev heldigvis ikke kun i de store kulturhuse og lukkede øvelokaler, men bevægede os derud, hvor folk færdes til hverdag. Billedet her er taget af en tilskuer til vores koncert i Nuuk Center. The Embla lavede også en workshop på skolen USK i Nuuk for udskolingsklasserne.

The Embla elsker Grønland! Takuss

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.