af Helene M. Paarup

Musikersundhed er gennem de sidste 30-35 år i stigende grad kommet i fokus både i Europa, USA og Australien.

Musikersundhed er efterhånden blevet etableret overalt i Norden. Men også i resten af verden er musikersundhedsklinikker poppet op.

Der er efterhånden mange europæiske klinikker, der behandler udøvende kunstnere, både dansere og musikere. Desuden foregår der forskning i musikersundhed i stort set alle dele af verden. Og der er ikke mindst kommet nogle etablerede uddannelser til. Vi ser her på et par eksempler af tilbud inden for musikersundhed i Norden.

Finnerne er fremme

Blandt de nordiske lande er det værd at fremhæve Finland, som har omkring 20 års erfaring med musikersundhed. Der er etableret et finsk selskab for musikersundhed (Finnish Musicians' Medicine Organisation) samt et mangeårigt, veletableret netværk af autoriserede sundhedspersoner, som alle har særlig interesse i musikersundhed, herunder fysioterapeuter og læger inden for flere forskellige specialer.

Diplomuddannelse i musikersundhed

En del af de drivende kræfter fra dette professionelle behandlernetværk står også bag oprettelsen af en egentlig diplomuddannelse inden for musikersundhed. Der er også nært samarbejde med Sibelius Akademiet i Helsinki. Der er oprettet en hjemmeside, hvor en nogle af nøglepersonerne i det nuværende netværk har sørget for, at rigtig meget information om musikersundhed ligger frit tilgængeligt.

Kunstner og fysisk person

Der tages udgangspunkt både i musikeren som kunstner og i musikeren som fysisk person, og der må nødvendigvis ses på begge dele, for at både den kunstneriske performance, det fysiske og psykiske velbefindende og en lang karriere sikres bedst muligt. Det kræver både gode vaner omkring tilgangen til det at spille, hvordan instrumentet holdes og i forhold til en fornuftig livsstil. Der er også vist og beskrevet, hvordan ergonomien optimeres under musikudøvelsen af flere instrumenter.

Se hjemmesiden www2.siba.fi/harjoittelu

Netværk på anden side af sundet

Ser vi over sundet til vore svenske naboer, er der i Malmø en veletableret klinik for musikere og andre udøvende scenekunstnere. Udover selve klinikken har de også et netværk af behandlere i Stockholm og Göteborg. Også her er målet, at musikeren opnår en bedre hverdag, dels gennem en bevidst, sund og forebyggende tilgang til musikudøvelsen, hvilket absolut ikke er en kontrast til det at være professionel, men en styrke for en professionel. Behandlergruppen tager sig også gerne af konkrete problemstillinger som smerter, sceneskræk, undersøger hørelsen, arbejder med holdning og meget, meget mere. Klinikken har en hjemmeside, og her er information om deres arbejdsmetoder og en række øvelser, som er frit tilgængelige via nettet.

www.artist-musikerhalsan.se

LÆS MERE: Fokus på udlandet i MUSIKEREN nov/dec 2015

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.