af Morten Fischer

En topliner er den person, der i den moderne producerverden leverer melodi og tekst til et track. Mød britiske Ashley Hicklin, som arbejder på internationalt plan, få fem gode råd og hør hvor indtægterne kommer fra.

"Det er afgørende at rejse," fortæller Ashley Hicklin, som var rejst til Danmark i Eurovison-ugen for at arbejde med danske sangskrivere. (Foto: Kim Vadskjær)

Hvad er din stillingsbetegnelse som sangskriver? 

Jeg er en klassisk topliner, der står for melodi og lyrik. Men min baggrund er guitarist. Jeg er en traditionel sangskriver, der sidder med min guitar og komponerer melodi og laver tekst. Jeg producerer kun meget lidt.

5 gode råd til at få succes i branchen:

  1. Det afgørende er selve "sangen" - du kan ikke gøre noget uden en god sang
  2. Og det, der er afgørende for en god sang, er titlen - så man bygger et solidt koncept. Jeg starter altid med titlen og synes, titler som Lady Gagas 'Poker Face' og Katy Perrys 'Roar' er stærke titler. Når en A&R ser titlen, skal det vække dennes interesse.
  3. Vær afklaret med, hvad dine styrker og svagheder er, så du samarbejder med de rigtige mennesker. Jeg fokuserer på at samarbejde med de rigtige producere, for det er ikke min stærke side at producere.
  4. Som sangskriver er det vigtig at connecte med artisten eller produceren, så man kan skrive den sang, som de skal fremføre. 
  5. Og som sangskriver er det afgørende at rejse. Man kan sidde i sit eget studie og vente og vente på at folk kommer til en - og så kan man vente længe. Det er afgørende at møde folk ansigt-til-ansigt. 90 procent af mine cuts er kommet i stand fordi jeg er rejst ud og har mødt folk. Det kræver mere og er dyrere, men min erfaring er, at det er det værd.

LÆS OGSÅ: 30 vigtige ord for internationale producere og sangskrivere

Hvordan oplever du indtægten som sangskriver?

Min indtægt kommer primært fra radio og tv. Jeg sælger ikke track til lablet, så  det tjener jeg ikke penge på. Jeg er afhængig af, at have et godt hit på radio eller tv i små lande som Belgien. Men større ting som Eurovision kan give mere. Men man ved aldrig, hvad der sker. Hvis ens sang kommer med i en reklame kan man få mere.

Men det er deprimerende, at man intet tjener på tjenester som Spotify, så man er nødt til at tænke i singles, for et albumtrack er blevet værdiløst.
Ashley Hicklin

 

Hvilken sang er du stoltest af at have skrevet?

En sang til Tom Dice "Me And My Guitar" - det føltes så godt at skrive den. Det var en god proces, hvor vi sad sammen med artisten - en ung fyr, der kun gik op i sin musik og sin guitar. Og efter en time havde vi en færdig sang (Hør "Me And My Guitar" på YouTube)

LÆS OGSÅ: Rigtige mænd skriver boyband-sange (side 12 i MUSIKEREN)

Hvilken sang har genereret mest indtægt for dig?

'Me And My Guitar' er en af sangene. Og så en spansk sang 'Boytoy' - og en dansk sang med Barbara Moleko og LOC: 'Helt min egen'.

Dit favorit grej

Som topliner bruger jeg mange lyrik/rim-programmer, fx 'Masterwriter'. Og min Macbook og en guitar - en håndlavet Fischer-guitar, der er inspireret af gamle Gibson guitarer, men moderne.


Ashley Hicklin var i Danmark i forbindelse med Eurovision Song Contest 2014. Nogle af sangskriverne bag årets Eurovision-sange var her samlet for at skrive sammen med danske sangskrivere under Eurovision-ugen. Initiativet 'It's all about Songwriting' var arrangeret af DPA, DJBFA, DMFF og Koda.

Barbara Moleko og LOC: 'Helt min egen' er en af de sange, som de danske musiklyttere uden tvivl kender og som Ashley Hicklins har været med til at skrive. (Foto: Kim Vadskjær)

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.