af Morten Fischer

Vil du ud i verden, får du her den bedst bevarede hemmelighed: På internationale skoler kan du som underviser under ordnede forhold bosætte dig i et fremmed land, tjene godt og få udgifterne betalt, så du ligefrem kan lave en opsparing imens.

Som underviser i Nairobi i Kenya oplever Peter Martinsen, at man tager musikfaget meget seriøst på de internationale skoler, som her på hans nuværende arbejdsplads Brookhouse International School.

Måske lyder det for godt til at være sandt, at man som fx konservatorieuddannet musiker kan rejse ud i den vide verden til en god løn, masser af frynsegoder og fortsat nyde godt af det hjemlige sociale sikkerhedsnet, hvis uheldet skulle være ude. Men det er et faktum, ifølge musikeren Peter Martinsen, der selv har levet under de gunstige vilkår de sidste otte år. Eneste krav er, at du er kvalificeret til at undervise og har papir på det.

LÆS MERE: Fokus på udlandet i MUSIKEREN nov/dec 2015

Hvad er det for skoler?

”Det er meget dyre private, internationale skoler for børn af diplomater og udstationerede ansatte, som typisk opererer i meget fattige samfund. Jeg troede, at jeg ville komme ned til en stråtækt hytte med en gammel djempe og et par træpinde, men det viste sig, at de havde gigantiske koncertsale og instrumenter nok til et helt symfoniorkester.”

 

Hvad med undervisningen?

”Musikundervisningen tages meget seriøst, da man i disse skolesystemer ønsker at uddanne et helt menneske, hvorfor kreativitet og kunst spiller en stor rolle. Det danske folkeskolesystem kan slet ikke være med.”

 

Hvad med lønnen?

”Lønnen er cirka 22-24.000 kr., men afhænger af erfaring og hvilke tillæg, man får. Der er lande rundt omkring i verden, hvor lønnen er skattefri, men i øjeblikket betaler jeg 30 procent kenyansk skat. Dertil kommer forskellige frynsegoder i form af betalt bolig – har boet i femværelses nybygget lejlighed og bor nu i villa med have – samt forsikrings- og pensionsordninger med videre. Man kan godt spare op undervejs eller tage af sted med familien, hvor den anden part ikke arbejder og have råd til både hus og bil.”

 
Peter Martinsen har foruden sit undervisningsjob på internationale skoler også haft godt gang i musikerkarrieren, bl.a. med Kenyas populæreste band Sauti Sol.

Hvad med musikerlivet?

”Jeg smeltede hurtigt ind i det lokale musikliv og har haft travlt som professionel musiker, blandt andet i det bedst sælgende orkester i 2010 i Kenya, Sauti Sol, og har turneret i fx Kenya, Tanzania, Etiopien, USA og Skandinavien. Det er superfedt med det ekstra lag i mit professionelle liv. Jeg troede, at man kunne fodre svin med dygtige trommeslagere i Østafrika, men der er brug for dygtige musikere hernede – også trommeslagere.”

 

Hvad med sikkerhedsnettet?

”Der bliver sørget for alt hernede, også flytning fra Danmark, fordelagtige lån til bil, forsikringsmuligheder osv. Kontrakten lyder ofte på to år ad gangen. Og når man først er inde i systemet, får man løbende tilbud om at undervise på andre skoler i systemet. Med hensyn til dagpenge, har FTF-A godtaget alle mine udenlandske kontrakter uden problemer, hvilket betyder, at man har mulighed for at komme hjem til dagpenge i perioderne mellem kontrakterne, hvis det behov skulle opstå.”

 

LÆS MERE: Fokus på udlandet i MUSIKEREN nov/dec 2015

Hvad er ulemperne?

”Sikkerheden er ikke god, man skal have privat vagt ved sit hus, man risikerer nemmere at blive røvet og trafikken er elendig, hvilket er trist. Efter at være blevet forældre er det noget, der betyder mere end tidligere, hvorfor jeg også forestiller mig, at vi flytter til Danmark på et tidspunkt.

 

Hvorfor tager andre danskere ikke af sted?

”Det er meget underligt, og jeg vil opfordre kollegerne til at tænke ud af landet på denne måde. Jeg undrer mig over, at man ikke på fx konservatorierne gør opmærksom på muligheden for at rejse ud og undervise på de internationale skoler. DMF’s kursuscenter Artlab har haft mig ude som foredragsholder, men jeg kommer meget gerne til Danmark igen og udbreder kendskabet, hvis der er interesse for det.”

 

Her kan du ansøge

De internationale skoler kan nemmest findes via deres organisationer, hvor der også vil være mulighed for at ansøge om at blive underviser.

  • COIS: Council of International Schools: 665 skoler og 472 universiteter i 120 lande, www.cois.org  
  • GEMS: Global Education Management System: 110.000 elever og 11.000 lærere fra 150 lande, aktiv i 19 lande, www.gemseducation.com   
  • ISA: International Schools Association, 45 skoler, non profit, fokus på spansk som verdenssprog, www.isaschools.org

Peter Martinsen

  • Har boet i Kenyas hovedstad Nairobi siden 2008, hvor han har arbejdet som musiklærer på internationale skoler samt som musiker med bl.a. Sauti Sol, Juliani, Aaron Rimbui, Winyo og andre store kenyanske kunstnere. Har modtaget  forskellige priser, fx med Sauti Sol som Årets Band i 2010 CHAT Awards.
  • Er kenyansk gift, hustruen er journalist, og sammen har de en datter på tre år.
  • Uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium som rytmisk musiker/musiklærer (CRMB) i 1999.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.