af Karen Bendix

Det danske Kulturinstituts projekt Dinâmica Dinamarquesa vil formidle dansk jazz og elektronica til brasilianerne og skabe kulturudveksling.

Musiker Anders Hentze er projektleder for Dinâmica Dinamarquesa, der skal åbne dørene for danske musikere til Brasilien.

Musikeren Anders Hentze og DJ Rasmus Schack er projektledere på Det danske Kulturinstituts projekt Dinâmica Dinamarquesa, der skal hjælpe danske jazzmusikere og elektroniske musikere i gang på det brasilianske marked, både med koncerter og workshops.
Vi har spurgt Anders Hentze om dansk musiks muligheder på det brasilianske marked.

Hvorfor skal man tænke Brasilien?

"Brasilien er et af de såkaldte BRIKS-lande, som der med god grund er stor opmærksomhed på for øjeblikket, også i Danmark. Den meget positive økonomiske udvikling i Brasilien de seneste 12-15 år har blandt andet resulteret i, at der er skabt nye store mellemindkomstgrupper, hvilket har øget interessen for både national og international kunst og kultur. Man venter at Brasilien i 2030 er verdens 5. største økonomi. Da Brasilien er Sydamerikas suverænt største musikmarked er det oplagt at lave kulturudveksling, bl.a. ved at få danske musikere over at spille og holde workshops."

Hvad kan dansk og nordiske jazz og elektronisk musik i Brasilien?

"Det er interessant for publikum i et kæmpestort og meget rigt kulturland som Brasilien, også at opleve nogle andre musikalske perspektiver, æstetikker og tilgange, end dem man er vant til. Og der har vi i Danmark masser at byde på."

Der bliver udvalgt fem jazzbands og fem eletronica-bands til at deltage i Dinâmica Dinamarquesa. Hvad skal de bands og deres musik kunne for at slå igennem hos brasilianerne?

"Det er ikke sådan, at der er en bestemt musikalsk opskrift man skal følge, for at ens musik virker på et brasiliansk publikum. Brasilianske publikummer tænder ligesom alle andre på nærvær, indlevelse, groove, originalitet, energi, inderlighed… og den der evigt interessante balance mellem forudsigelighed og overraskelse."

Hvad gør I konkret for at få koncerter, radioairplay og omtale af de udvalgte bands, og hvad skal de danske bands selv gøre?

"Vi har en professionel pressemedarbejder på projektet. Han er med til at optimere pressematerialet på portugisisk, og tager sig af kontakt til aviser, blade, blogs og sites, radio og tv.
Vi har lært meget af ham i forbindelse med den netop overståede første turné med Girls in Airports, og laver lidt om på et par ting til de næste bands, som fx at få fysiske medier frem i god tid, og at have bandet på landjorden nogle dage inden første koncert til optræden i tv, medvirken i interviews og andre PR-aktiviteter.
Alle bands laver masterclasses. Man skal udarbejde et gennemtænkt oplæg til masterclass på engelsk. Der er rift om at lave workshops på universiteterne, også fra store udenlandske navne. Så det er vigtigt, at hvert band tænker godt igennem, hvad der er deres force, og tilrettelægger indholdet af masterclassen efter det. Det er en vigtig del af projektet, fordi det vitterlig er et interkulturelt møde og en enestående mulighed for interaktion."

Hvad forventer I jer af tiltaget?

"Vi forventer at flere danske artister på sigt kan være til stede på kommercielle vilkår på det store brasilianske musikmarked.
Vi forventer en større musikalsk dialog mellem de to lande, og en række nye spændende samarbejder mellem danske og brasilianske kunstnere."


Faktaboks: Målsætning for projektet Dinâmica Dinamarquesa

  1. at give dansk musik adgang til øgede visningsmuligheder i det brasilianske musikmiljø og –branche, gennem målrettet markedsføring af danske artister, og udbygning af branchenetværket i Brasilien.
  2. at styrke den interkulturelle dialog, kulturudveksling og kunstnerens egen udvikling ved at stimulere og guide samarbejde mellem danske og brasilianske kunstnere.
  3. at udbygge samarbejdet med lokale musikkuratorer, koncertsteder og kulturinstitutioner og de danske eksportorienterede musikorganisationer, og dermed øge musikeksporten til Brasilien.
  4. at kortlægge det brasilianske marked indenfor genrerne, dele viden og stille netværk til rådighed for danske interessenter ved at skabe en platform som giver adgang/guidelines til den brasilianske musikbranche og –marked.

Links med info om det brasilianske musiliv:

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.