af Morten Fischer

Det danske musikselskab Target Group kan nu fejre ti års jubilæum – og det går godt for det lille selskab, som ikke længere er så lille, men i dag repræsenterer en bred vifte af genrer og kunstnere fra ind- og udland. Hvorfor har de haft fremgang i en periode, hvor pladebranchen generelt har været i krise? MUSIKEREN bringer et portræt af virksomheden.

Michael H. Andersen

Targets chef, Michael H. Andersen, i dag 38 år, har været musikentusiast siden folkeskolen i 80’erne. Ved siden af kontorarbejdet er han også forsanger i metalbandet Empire Drowns.

”Vi er ildsjæle med kærlighed til musik,” er svaret fra stifter og direktør Michael H. Andersen på hvorfor Target Group har haft fremgang i krisetider. Han fremhæver det relativt lille hold ansatte på ti personer, hvor flere er på deltid.

En mere beskeden branche i dag

Dette kan Jimmy Colding fra Zididada nikke genkendende til.

Jimmy Colding
"Det hele er meget jordnært," siger Zididadas Jimmy Colding om Target. (Foto: Morten Fischer)

Han er en erfaren musiker i branchen og blev første gang signet til EMI Medley i 1997. Meget er sket i musikbranchen, og det er generelt på helt andre og mere beskedne måder, selskaberne agerer på i dag i forhold til ’de glade 90’er’, lader Jimmy forstå.

Han har været i Targets stald i et år og er meget tilfreds, siger han: ”Det er folk, der ikke lover mere end de kan holde. Det hele er meget jordnært og det har man brug for. Der er ingen flyvske tal og store armbevægelser.”

”Target er så lille og sammentømret en gruppe og de oser af pionerstemning. Det virker som om de godt kan lide at arbejde på gadeplan. Det er sundt,” siger Jimmy Colding

 

Metalhoved og musikentusiast

Targets chef, Michael H. Andersen, i dag 38 år, startede selv som musikentusiast i folkeskolen i 80’erne. I starten af 90’erne begyndte han for alvor at dyrke metalgenren, blandt andet ved at skrive, fotokopiere og udgive et fanblad for metalgenren, Emanzipation Mag. Senere blev det også til et pladeselskab, hvor Michaels egen musik i 1994 første gang blev udgivet.

Forsanger i etablerede metalbands

Sideløbende med pladeselskabsarbejdet har Michael H. Andersen været forsanger i et par etablerede metalbands, Withering Surface og Thorium – og i dag Empire Drowns, der bl.a. har spillet koncerter i England, Tyskland, Benelux, Norden m.m., optrådt på Roskilde Festivalen og været nomineret til en Danish Music Award.

”I 1997 afbrød jeg studierne som folkeskolelærer, da jeg blev tilbudt drømmejobbet, en fuldtidsstilling som label manager for Roadrunner Records hos Edelpitch, der senere blev til EdelMega og senere til Playground. Og har ikke kigget tilbage siden. Det var dét år jeg besluttede mig for at musik var min levevej,” husker Michael.

Empire Drowns
Michael H. Andersen har en livslang interesse for metalmusikken og har været forsanger i en lang række metalbands. I dag er han i front for Empire Drowns.

Overtog artister fra MNW

Andre stillinger i plade- og distributionsfirmaer førte til, at han i 2003 var administrerende direktør i selskabet MNW, som derefter lukkede. Dette blev starten på de aktiviteter med at distribuere musik, som Target lagde ud med, da Michael overtog nogle af de efterladte selskaber og kunstnere fra MNW.

Det var dog først i 2007, at Michael efter en række andre ansættelser i branchen, valgte at dedikere sig 100 procent til Target Distribution, som selskabet dengang hed. På det tidspunkt repræsenterede de allerede bagkatalog fra nogle af verdens største bands, bl.a. Black Sabbath.

Ny generation af danske metalbands

Sideløbende var Target med til at løfte en ny generation af danske metalbands, heriblandt Raunchy og Hatesphere, der allerede inden firmaets grundlæggelse havde rørt på sig med anerkendte udgivelser udsendt internationalt. Men det skulle være et lille nyopstartet dansk band ved navn Volbeat, der ændrede dagsordnen markant over de næste år.

Volbeat ændrede sagerne

Target repræsenterede Volbeat eksklusivt i Danmark fra udgivelsen af debutalbummet ”The Strength/The Sound/The Songs” i september 2005, henover gennembrudsalbummet ”Rock The Rebel/Metal The Devil” i februar 2007 (som Target nåede at sælge omkring 60.000 eksemplarer af), til bandets sidste album udsendt uafhængigt, ”Guitar Gangsters & Cadillac Blood” i september 2008.

Succes-samarbejdet med Volbeat blev et vendepunkt for Target, der herefter befandt sig i en anden liga.

Snart tiltrak Target sig opmærksomhed fra en masse ”spillere” på det lokale marked. Det stod klart at, der var basis for at danne et decideret pladeselskab.

Targets første pladeselskab blev lanceret i sommeren 2007 og indenfor de første to år blev der udgivet nye studiealbums fra bl.a. The Storm, The Floor Is Made Of Lava (som Target solgte guld af med albummet ”Howl At The Moon”) og Rock Hard Power Spray.

Fra Lasse & Mathilde til Kellermensch

Efterfølgende er profilen blevet bredere og en af de største succeser har været udgivelsen af Malk De Koijns comeback album ”Toback To The Fromtime”, der har solgt tæt på 40.000 albums. Øvrige artister Target har udsendt albums med er Pede B, Hush, Kellermensch, Flødeklinikken og i den mere voksne ende Backseat, Klaus & Servants, Zididada, Mike Tramp, Billy Cross, Lasse & Mathilde m.fl.

”Vi har i dag en unik forretningsmodel, der, foruden at signe større artister, giver os mulighed for at signe ikke kommerciel musik såsom metal, elektronisk, moderne rock etc. som det eneste selskab i Danmark,” mener Michael H. Andersen.

 

”Target udsender ca. 50-60 albumudgivelser samt et hav af singler fordelt på de tre inhouse selskaber Target Records, Target Distribution og metal selskabet Mighty Music,” slutter Michael H. Andersen, som også gerne taler om selskabets mange andre aktiviteter, bl.a. på det digitale område med egen webbutik eller deres merchandiseforretningsmodel.

Website:

www.targetdistribution.dk

Lasse & Mathilde
Lasse & Mathilde er en af de grupper, der er signet hos Target, som dermed opererer meget bredt og ikke længere kun beskæftiger sig med metalmusik.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.