af Morten Fischer

Den 4. juni er det 50 år siden, at The Beatles gæstede Danmark for første og eneste gang. De mange unge mennesker, der fik ikke lov at gå til koncerten måtte i stedet drømme om deres idoler - og endda om at spille med dem en dag. For mange blev det startskuddet til et liv i musikken - MUSIKEREN har mødt to af dem.

The Beatles' besøg i Købehavn den 4. juni 1964

Koncertplakaten samt nyhedsdækningen i dagblade og fjernsynets Aktuelt Kvarter, var det, som de fleste teenagers måtte klare sig med under The Beatles' besøg i Købehavn den 4. juni 1964.

LÆS OGSÅ: Beatles fejres i Danmark (se liste over arrangementer nedenfor)

The Beatles dukkede i 1963 pludselig op og blev det musikalske samlingspunkt for børn og unge. Bandet var på toppen i 1964, ikke mindst i lyset af et USA-besøg, hvor de skrev verdenshistorie med deres tv-optræden på The Ed Sullivan Show den 9. februar 1964 – en skelsættende begivenhed for en ny generation af - ikke mindst - musikere.

Drømmen om at afløse en beatle

I USA og i resten af verden inspirerede The Beatles drengene til at lade håret vokse og begynde at spille guitar. Mangen drengedrøm omhandlede den dag, hvor The Beatles kom til netop deres by med tilbuddet om at være stand-in for en midlertidig ukampdygtig beatle. Musikeren Asger Ahn, der boede i Farum og var 13 år i juni 1964, havde netop denne drøm, som han tydeligt husker 50 år efter:

”Jeg drømte, at jeg blev spurgt, om jeg ville afløse Paul McCartney, som var blevet syg.”
Asger Ahn

 

Resten af drømmen fortaber sig og det samme gjorde den virkelige koncert for Asger, der ikke oplevede sine idoler live: ”Mine forældre mente, at The Beatles blot var et forbigående fænomen og at det var alt for farligt for mig at komme til sådan en koncert.”

Asger Ahn (yderst til venstre) var 13 år, da han i juni 1964 ikke fik lov at gå til Beatleskoncert. Siden har han taget revance og spiller i dag på 34. år i tributebandet Repeatles, der også markerer 50 års-dagen for den 4. juni med koncert i Amager Bio.

Den virkelige stand-in

Drømmen om en afløser i The Beatles blev imidlertid virkelighed, men ikke for Asger. Det blev nemlig første og eneste gang i beatleshistorien, at de rent faktisk måtte spille med stand-in, da de 4. juni ’64 påbegyndte deres verdensturné i den nu nedbrændte KB Hallen på Frederiksberg. Trommeslageren Jimmie Nicol var blevet rekrutteret i London dagen før, da Ringo, som bekendt, måtte indtage sygelejet med akut svælgkatar og halsbetændelse.

Jimmie Nicol husker det således: ”Jeg lå og tog en lille eftermiddagslur, da telefonen ringede. Det var EMI, der spurgte om jeg kunne komme ned til studiet (Abbey Road, red.) og øve med The Beatles. To timer efter min ankomst fik jeg at vide, at jeg godt kunne pakke min kuffert og tage med til Danmark.”
Jimmie Nicol

 

Danske bands varmede op

The Beatles spillede to koncerter i KB Hallen, kl. 18 og kl. 21:15. Hver koncert varede kun en lille halv time – den første var lidt kortere. Tre danske band varmede op: The Hitmakers, The Beethovens og The Weedons, og skæbnen ville, at The Hitmakers måtte give ekstranummer til det entusiastiske publikum og derfor spillede Little Richard-sangen ”Long Tall Sally” lige inden, The Beatles gik på scenen.

McCartney rev sig i håret

”Paul McCartney stod og rev sig i håret ude bagved. For de ville have sluttet af med ’Long Tall Sally’ og annoncere udgivelsen på single dagen efter i Danmark, som det første land. De undlod at spille nummeret i første koncert og han spurgte os venligt, om vi ville undlade at spille den i anden. Hvilket vi selvfølgelig efterkom,” husker Hitmakers’ trommeslager Torben Sardorf.

Torben er i øvrigt den danske musiker, der således var tættest på at blive afløser i The Beatles, da koncertarrangør Niels Wenkens havde ringet til Beatlesmanager Brian Epstein og tilbudt den danske trommeslager som vikar for Ringo, ifølge Jimmie Nicol-biografien The Beatle Who Vanished af Jim Berkenstadt.

Langt fra Bornholm til København

Mens USA blev taget med storm i bred forstand, da beatlerne i februar havde optrådt på The Ed Sullivan Show for anslået 73 millioner seere, var skalaen noget mindre i Danmark. Kun de to hold af ca. 4.400 fans, der havde sikret sig billet til KB Hallen, fik mulighed for at se bandet spille på dansk jord. Alligevel fik det stor betydning for de mange unge pigtrådsmusikere, der drømte om en dag at stå på en scene og blive tilbedt som The Beatles.

En ung Bjarni Aakesson Filholm med Höfner-guitar i 60’erne, da beatlerne for alvor vækkede musikerdrømmen i ham.

Fra Bornholm var der langt til København, især når man blot var en 12-årig dreng, oplevede Bjarni Aakesson Filholm, der måtte følge med i TV-Avisen, (som vist dengang hed Aktuelt Kvarter). ”Så da flyveren landede i Kastrup Lufthavn, og beatlerne gik ned ad flytrappen mens de københavnske fans skreg sig hæse, sad jeg foran tv-skærmen i Rønne og nød både historiens samt musikkens lyksalige sus.”

Lavpandede spørgsmål

”Jeg hørte også de danske journalister stille de mest lavpandede spørgsmål til de verdensberømte musikere: Why do you have long hair? Can you sing a song for us? og How long do you think you’ll last? Are you boys or girls? Men sjældent nogle spørgsmål, der refererede til musikken. For sådan var det etablerede borgerskab og den etablerede presse vant til at behandle folk, der skilte sig ud fra mængden dengang,” husker Bjarni, der straks sammen med kammeraten Lasse Cederblad kastede sig over guitarerne og dannede deres egne bands med navne som Them Pioneers, The Knights og Another New Group.

Det blev, ligesom for den jævnaldrende Asger Ahn i Farum, starten på en livslang passion for musikken og The Beatles.

Nicol spillede ikke igen med The Beatles

Allerede dagen efter, at de kom, så og sejrede i KB Hallen smuttede The Beatles videre ud i verden: Først Holland, dernæst til den anden side af jorden, hvor Hong Kong, Australien og New Zealand stod for tur. Bandet blev genforenet med Ringo Starr, og Jimmie Nicol, der havde udlevet den uopnåelige drengedrøm, måtte sige farvel og rejse hjem til London med sin kuffert og spillede ikke med The Beatles igen.

The Beatles til Aakirkeby!

I det spæde forår 1965 var der exceptionelt godt nyt for de unge beatlesdrømmende musikere på Bornholm. Bornholms Tidende kunne den 8. marts oplyse, at der var reelle forhandlinger mellem The Beatles’ impresario og smedemesteren i Aakirkeby. Ifølge nævnte artikel forlangte The Beatles 50.000 kr. for en koncert, mens smedemesteren bød 30.000 kr. 

”I dag kan ovenstående næsten lyde som en aprilsnar, men det var virkeligt. Det stod i alt fald i avisen,” husker Bjarni.

 

Det blev som bekendt ikke til noget, og Beatles kom aldrig til Bornholm. Humoristiske personer på øen, sagde, at beatlerne ikke turde, fordi Bornholm var en ”klippe”-ø, griner Bjarni.

Rygterne svirrede på klippeøen om et forestående Beatles-besøg, men det blev ved rygterne. Udklip fra Bornholms Tidende, 8. marts 1965.

”Jeg missede koncerten i København, men var alligevel til utallige Beatleskoncerter i mine dagdrømme, hver gang jeg hørte deres musik.  Og deres musik virker stadig som enzymer for mine drømme, hvori jeg som ubekymret teenager går rundt i Rønnes solbeskinnede gader eller synger og spiller på min røde Höfner-guitar sammen med mine venner på scenen på Hotel Bornholm i Rønne dengang i de troskyldige tressere,” mindes Bjarni.


Øjenvidneberetning og film

Mere info om den 4. juni i KB Hallen fra The Hitmakers’ trommeslager Torben Sardorf. Et meget sjældent filmklip fra koncerten er også at finde på siden: www.sardorf.dk/side8a.html

Lydoptagelse

Der er dukket en privat lydoptagelse op fra koncerten, hvor det tydeligt høres, hvorfor The Beatles to år efter opgav at spille live, da de blev overdøvet af det skrigende publikum. Lyt til optagelsen her


Jubilæumsfejringer

  • 50-års jubilæet for The Beatles’ besøg i Danmark fejres 4. juni med de to beatlesbands Repeatles og Rubber Band, der forenes i en dobbeltkoncert i Amager Bio, foredragsholder Per Wium indleder seancen.
  • Samtidig genopfører det tredje beatlesband Beat The Meetles KB Hallens koncert i Vegas Ideal Bar med beatlesekspert Arno Guzek som "kommentator".
  • Både Per Wium, Arno Guzek m.fl. kan opleves kl. 17 den 4. juni til et gratis arrangement på Københavns Hovedbibliotek under titlen It Was 50 Years Ago Today
  • I Grenaa står den på tre dages beatlesmusik og -festival fra 4. til 6. juni: www.facebook.com/grenaabeatlesfestival (se video nedenfor)
  • Bealtemania - en festaften for The Beatles: I Kolding disker Trapholt Museet op med fotos og beretninger fra beatlesbesøget af Bent Rej samt også foredrag om idolddyrkelse.
  • I Roskilde fejrer byens bibliotek mærkedagen med en udstilling den 2., 3., 4. og 6. juni. Se video
  • Nykøbing S, Nice Guys koncert.
  • Bjæverskov Forsamlingshus, spisning, udstilling og musik. Læs mere
  • Vi fortsætter 5. juni på Bakken med Beatles Revival Band fra Prag og i Græsted den 8. www.veterantraef.dk
  • Beat The Meetles er herefter i Haderslev den 5. juni og i Ribe den 7. juni. Repeatles/Rubber Band følges ad til Slagelse den 5. Og endelig er der Beatles Revival Band i Græsted den 8. juni.

Arrangementslisten er muligvis ikke komplet, da der løbende kommer nye arrangementer til. Stor tak til den danske beatlesfanklub Beatles Again for informationer. Tjek Facebookgruppen her.

Kommentarer fra læserne

Ingen kommentarer

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.