af Henrik Fevre

Musiker Henrik Fevre efterlyser i dette debatindlæg fokus på ophavsfolkene til sangene i Melodi Grand Prix.

Henrik Fevre undrer sig over at sangskriverne lever i det skjulte og fx ikke var med på scenen, da vinderne af Dansk Melodi Grand Prix, Anti Social Media, blev hyldet. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR)

Historien om Dansk Melodi Grand Prix kan man bl.a. læse på Wikipedia, vor tids digitale ”leksikon”. Her er masser af information om de 44 danske vindersange siden 1957; hvilket årstal de vandt, hvor det fandt sted, sangens titel, hvem kunstneren var, hvilken placering den opnåede internationalt og selvfølgelig hvem der var værter for Grand Prix'et det pågældende år! Men intet sted nævnes navnene på ophavsmændene for de enkelte sange. Er dette uvæsentlig viden i en sangskriverkonkurrences historie?

LÆS OGSÅ: Popfabrikken s. 17 (reportage i MUSIKEREN om Grand Prix-sangskrivere)

Var det Chief 1 og Remee, der blev udråbt som vindere og derefter modtog prisen for dette års vindermelodi ”The way you are”, som de i fællesskab havde skrevet? Næh, de blev ikke nævnt med ét eneste ord...

 

Melodi Grand Prix er måske først og fremmest et underholdningsprogram, men det er jo også, som titlen antyder, et grand prix, en konkurrence om at skrive den bedste melodi. Men hvor er de medvirkende sangskrivere så henne på den store aften? Hvis man holder øje når kameraet besøger det såkaldte green room, hvor kunstnerne hygger sig under ”kampen”, så kan man se nogle mere eller mindre kendte personer stå eller sidde ved siden af. Er det mon de konkurrerende sangskrivere? Vi ved det ikke.

LÆS OGSÅ: Anti Social Media vandt Melodi Grand Prix 2015

Var det Chief 1 og Remee, der blev udråbt som vindere og derefter modtog prisen for dette års vindermelodi ”The way you are”, som de i fællesskab havde skrevet? Næh, de blev ikke nævnt med ét eneste ord og var slet ikke på scenen under prisoverrækkelsen! Det var kun bandet Anti Social Media, som havde lanceret vindermelodien, der boltrede sig i glimmer og konfetti. Jeg er klar over at Anti Social Media selvfølgelig havde en finger med i spillet. Uden en flot fremførelse havde melodien nok ikke vundet, men stadig finder jeg det nærmest komisk at se Anti Social Media stå alene på podiet og blive hyldet for årets melodi, som de ikke selv har skrevet.

Sangskriverne burde i det mindste hyldes side om side med kunstnerne

 

Helt anderledes ser det ud når vi kigger på MGP – børnenes melodi grand prix. Her er et af adgangskravene simpelthen at kunstneren selv skal have skrevet både tekst og melodi (at sangene så senere bliver professionelt produceret til lejligheden er en anden snak). Vinderen af MGP er således altid sangskriveren, der oven i købet også har sunget/spillet sangen til sejr. Retfærdighed sker fyldest.

LÆS OGSÅ: Musik er ikke en konkurrence s. 36 (artikel i MUSIKEREN om MGP) 

Hvorfor er der mon denne forskel på de to melodi grand prix’er? Det ved jeg ikke, og dette indslag kommer næppe til at ændre noget ved koncepterne. Men jeg synes da at sangskriverne i det mindste burde hyldes side om side med kunstnerne. Tænk om alle skuespillere som medvirker i ”Hævnen” havde været på podiet og modtaget en Oscar for Bedste Udenlandske Film, mens Susanne Bier blot var nævnt med småt nederst på skærmen, mens hun pænt måtte sidde ude bagved og kigge på. Nej vel!

Kommentarer fra læserne

Peter Bass Hansen, 14-03-2018 05:59
Jeg må sige dette års melodi grand prix havde nogle gode sange, og syntes også den rigtige vinder med masser af god energi. Vandt 550 kroner på http://onlinecasinobonuskode.dk, mens jeg så tv, så ikke tosset, Nu skal der købes strenge:-) ja tak!
Hanne, 13-04-2015 00:41
Jeg synes, den danske sang var skrevet ret godt. Det virkede som om, teorien bag var i orden. OG så var den original!

https://tvserierdk.wordpress.com/

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at kunne kommenter artiklen.